Ремонт квартири в нових цінових реаліях

Літо, традиційно вважається сезоном ремонтом у квартирах і будинках. У розпал нинішнього сезону ІАП «Столична нерухомість» вирішив дізнатися, як сьогодні йдуть справи з «популярністю» ремонтів, особливо враховуючи суттєвий ріст цін на будівельні та оздоблювальні матеріали.

Ціни пішли вгору

Через девальвацію гривні подорожчали не тільки імпортні, а й вітчизняні будматеріали. Хоча цінові тенденції останнього часу обнадіюють.

«Вартість будматеріалів виросла за останній рік на 15%. При цьому якщо на початку року вартість збільшилася на 35-40%, то зараз ціни пішли вниз, тому і відсоток росту за рік склав 15%», – розповів Василь Косовських, директор будівельної компанії ProfiRemont.

Підвищили вартість своїх послуг і будівельники. За їх словами, ціни довелося підняти через те, що вартість багатьох товарів і послуг також різко змінилася. Вартість ремонту почала змінюватися з початку року. Так, якщо рік тому ремонт можна було зробити за 800 – 1 тис. грн. за кв. м, то «сьогодні вартість чорнових робіт складе 1 тис. 100 – 1 тис. 200 грн. кв. м, без урахування витрат на будматеріали, а це ще плюс приблизно 30% до кошторису. А якщо говорити про ремонт «під ключ», то на матеріали слід закладати приблизно стільки ж, як і на будівельні роботи – 1 тис. – 1 тис. 200 грн.», – говорить Косовських.

Що за скільки?

За даними сайту компанії «Буд-дім», вартість загальних ремонтних та оздоблювальних робіт (монтаж стель, зашивання стін, монтаж гіпсокартону, штукатурка) становить від 50 до 450 грн. за кв. м в залежності від виду робіт. Ремонт і монтаж підлог обійдеться від 30 до 170 грн. за кв. м.

Діапазон розцінок на послуги електрика і сантехніка ще більший – від 50 до 1 тис. 200 грн., в залежності від виду та обсягу робіт, а також кваліфікації виконавця. Хоча, якщо мова йде, наприклад, про заміну всієї електрики у великому будинку, включно з заміною і розведенням проводки, то вказану цінову «стелю» можна множити у кілька разів.

Українським матеріалам особливо не довіряють

Незважаючи на те, що українські будматеріали на 15-20% дешевші, ніж імпортні аналоги, багато хто намагається не економити і купувати продукцію, виготовлену за кордоном. Оскільки ремонт робиться не часто, багато хто хоче зробити його якісним, щоб не довелося виправляти недоліки в майбутньому. Тому українці воліють ремонтувати за допомогою імпортної продукції, в якості якої не сумніваються.

«Щодо якості українських будматеріалів по багатьох позиціях у споживачів і фахівців все ще є сумніви. Не всі виробники проходять сертифікацію, тому упевнитися в безпеці і якості їх продукції складно. Немає гарантії, що такі матеріали прослужать довго, тому споживачі намагаються використовувати імпортні», – говорить директор будівельної компанії Profi Remont.

Робити ремонт стали рідше

Негативні економічні тенденції і зростання цін позначилося і на кількості бажаючих зробити ремонт.

«Якщо порівнювати з минулим роком, то в цьому році кількість замовлень зменшилася приблизно на 30%. Також сьогодні багато хто намагається максимально скоротити бюджет, оскільки суттєво подорожчали будматеріали і роботи. Кожен другий хоче оптимізувати свої витрати і розглядає різні варіанти ремонту і матеріалів, щоб підібрати дешевший варіант», – говорить Ігор Чернявський, директор будівельної компанії «Строй план».

Як стверджує експерт, в найближчий рік ситуація навряд чи зміниться. Поки не покращиться економічна ситуація в країні, багато хто буде відкладати питання з ремонтом на майбутнє.

Источник: Юлія Василенко, ІАП «Столична нерухомість»

Зворотній зв`язок

Відгуки та пропозиції: feedback@blagovist.ua
Комерційні пропозиції: reklama@blagovist.ua
Прес-служба: press@blagovist.ua
Редактор сайту: webeditor@blagovist.ua
Інформаційно-довідкова служба та перевірка повноважень консультантів: