Капіталовкладення у нерухомість Києва: січень-лютий 2015 р.

У січні-лютому 2015 р. обсяг капіталовкладень у нерухомість Києва склав 28 млн. 014 тис. дол. США. У порівнянні з аналогічним періодом 2014 року, кількість угод зменшилася на 12%, рівень капіталовкладень знизився на 28% (у валютному еквіваленті).

Найдоступнішими квартирами, проданими в січні-лютому, стали: однокімнатна квартира по вул. Закревського (Деснянський р-н), площею 60 кв. м., за ціною 26 тис. дол. (переуступка прав на етапі будівництва); квартира в пер. Межовому (Подільський р-н), площею 29 кв. м вартістю 28 тис. дол. і квартира по вул. Милославській (Деснянський р-н) метражем 45 кв. м. в новому будинку без ремонту за ціною 33,5 тис. дол.

Сегмент до 50 тис. дол. в перші два місяці року зайняв частку 22% від загальної кількості угод, що в 2,1 рази більше за минулорічні показники. Тут купувалися переважно 1-кімнатні квартири в Деснянському (Троєщина, Лісовий масив) та Дніпровському (Воскресенка, Райдужний) районах.

У сегменті 50-80 тис. дол. було укладено 30% угод, що ідентично торішнім показникам. У цій категорії більше половини об'єктів (60%) представлені 1-2-кімнатними квартирами на лівому березі столиці. Правий берег був представлений нецентральной частиною Шевченківського, Святошинським і Оболонським районами. Багато квартир купувалися без ремонту у нових будинках, старий житловий фонд представлений в основному квартирами в «житловому» стані.

Цінова категорія від 80 до 120 тис. дол. за підсумками січня-лютого склала 20%, що на 32% менше, ніж в аналогічний період 2014. Тут фаворитом був Дарницький район (масиви Позняки та Осокорки), де купувалися квартири площею від 60 кв. м в будинках від 2000 р. будівництва. Велика частина варіантів вже з ремонтом. Також в цій категорії представлені варіанти в Голосіївському, Солом'янському та частково Печерському районах.

Категорія 120-200 тис. дол. склала 23%, що на 9% менше за результати минулого року. У цій категорії серед покупців були популярні 2-3-кімнатні квартири площею від 80 кв. м у Печерському, Шевченківському, Голосіївському, Дарницькому та Оболонському районах столиці. На житлових масивах покупців цікавили квартири в будинках 2000-2007 рр. забудови, у центральних – «сталінки» і дореволюційні будинки (такі придбання становлять 20% категорії).

У ціновому сегменті 200-300 тис. дол. в перші два місяці року було придбано 5%, що на 50% нижче, ніж за цей же період 2014 р. Сюди увійшли апартаменти в Шевченківському, Печерському та Голосіївському районах. Це варіанти площею від 90 кв. м переважно в будинках сучасної забудови. Співвідношення квартир з ремонтом і без (після будівельників) становить приблизно 50/50.

«Загалом, динаміка продажу нерухомості в столиці зберегла показники 2014 року. Однак значна частина попиту змістилася з більш дорогих в бюджетний сегмент. Значне пожвавлення в бюджетному сегменті пов'язано з тим, що люди, які раніше не могли дозволити на зібрані кошти придбати квартиру, тепер можуть це зробити і активно використовують цю можливість. Зниження вартості об'єктів у валютному вираженні досягло діапазону 10-20%. Найбільші показники зниження демонструють пропозиції, які довго знаходяться в експозиції і не знаходять своїх покупців. При цьому ми відзначаємо, що бюджетне житло набагато менш втратило в ціні, ніж пропозиції високого цінового сегмента. Я думаю, що зараз ми дійшли до мінімуму у ціновому питанні», – прокоментувала ситуацію, що склалася Генеральний директор АН «Благовіст» Галина Мельникова.

Зворотній зв`язок

Відгуки та пропозиції: feedback@blagovist.ua
Комерційні пропозиції: reklama@blagovist.ua
Прес-служба: press@blagovist.ua
Редактор сайту: webeditor@blagovist.ua
Інформаційно-довідкова служба та перевірка повноважень консультантів: