Купівля земельної ділянки: що змінилося?

Завершення теплого періоду року зазвичай негативно позначається на активності ринку земельних ділянок. Про те, чи змінилися ціни, на які ділянки є найбільший попит ближче до зими і що змінилося в плані оформлення власності, дізнавався ІАП «Столична нерухомість».

Вигідна угода

За словами експертів, останній рік покупка земельних ділянок – вигідне вкладення коштів. Ціни на землю як під будівництво, так і ведення садівництва – низькі, що дозволяє придбати цікаві ділянки за прийнятною ціною в різних районах Київської області. При цьому суттєвої зміни вартості землі з початку року не спостерігалося, кінець літнього сезону також кардинально не вплинув на ціноутворення.

«Вартість землі в Україні загалом невиправдано низька, тому її вигідно купувати в будь-який час року. Зараз ринок продажу земельних ділянок досить активний. При цьому ціни «стартують» від 300 дол. за сотку в залежності від місця розташування ділянки. Через те, що ціни також прийнятні, власники практично не торгуються, незалежно від пори року. Розраховувати на дисконт можна лише тоді, коли власнику необхідно з тих чи інших причин терміново продати ділянку», – каже Галина Мельникова, генеральний директор агентства нерухомості «Благовіст».

Популярні ділянки

Не на всі земельні ділянки під індивідуальне житлове будівництво є однаковий попит. «Найчастіше землю сьогодні купують не далі 50-70 км від Києва. На більш віддалені ділянки сьогодні попит геть незначний», – каже Галина Мельникова.

Серед покупців найбільш популярні земельні ділянки в Києво-Святошинському, Обухівському, Васильківському, Броварському і Бориспільському районах. По площах, найбільш затребувані сьогодні ділянки 10-25 соток.

Ділянки під масштабну забудову

Якщо говорити про покупку землі для будівництва промислових об'єктів чи об'єктів комерційного призначення, то найчастіше таку землю сьогодні купують для будівництва будівельних гіпермаркетів і логістичних комплексів.

«Сказати, який відсоток угод з такими земельними ділянками складно, оскільки часто питання виділення землі під масштабне будівництво вирішується з місцевою владою, саме вони виділяють вільні під забудову ділянки», – зазначає гендиректор АН «Благовіст».

Реєстраційні зміни

За останній рік правила оформлення власності на земельну ділянку змінилися.

Як повідомив Микола Беспалов, юрист компанії «Перша ріелторська група», «по-перше, у 2015 році спростився порядок отримання витягів з земельного кадастру. Так, право на отримання відомостей з кадастру отримали нотаріуси при вчиненні нотаріальних дій, пов'язаних з об'єктами нерухомості і/або при здійсненні державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень. По-друге, з 1 січня 2016 року законодавство не передбачає видачу свідоцтва про право власності в результаті приватизації земельної ділянки. З вказаної дати правовстановлюючий документ на земельну ділянку, отриману в порядку приватизації, не видається. По-третє, з кінця минулого року нотаріуси отримали право реєструвати право власності на земельну ділянку незалежно від вчинення нотаріальної дії. До цієї дати нотаріуси могли реєструвати право власності на земельну ділянку лише в разі вчинення нотаріальної дії з земельною ділянкою».

Щодо переліку документів, які необхідно вимагати від продавця земельної ділянки, то тут особливих змін не відбулося.

Для укладення договору купівлі-продажу власник земельної ділянки має надати:

  • Документ, який підтверджує право власності на земельну ділянку (договір купівлі-продажу, дарування, міни, довічного утримання, іпотечний договір, договір про задоволення вимог іпотекодержателя, свідоцтво про право на спадщину, свідоцтво про право власності, рішення суду, державний акт на земельну ділянку і т. д.). У випадку, якщо державна реєстрація права власності на земельну ділянку, яка відчужується, проведена без видачі документа, що посвідчує таке право, право власності підтверджується на підставі інформації з Державного реєстру прав на нерухоме майно, отриманої шляхом безпосереднього доступу до нього.
  • Експертна грошова оцінка.
  • Витяг з державного земельного кадастру України.
  • Паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код).

Зворотній зв`язок

Відгуки та пропозиції: feedback@blagovist.ua
Комерційні пропозиції: reklama@blagovist.ua
Прес-служба: press@blagovist.ua
Редактор сайту: webeditor@blagovist.ua
Інформаційно-довідкова служба та перевірка повноважень консультантів: