Фонд держмайна хоче влаштувати розпродаж довгобудів

Фонд державного майна України розробив зміни до закону України «Про особливості приватизації об'єктів незавершеного будівництва (ОНБ)». Про це повідомили в прес-службі ФДМУ.

Як наголошується, стратегічна мета цих змін – активізувати продаж довгобудів.

За словами начальника відділу приватизації об'єктів Тетяни Сьоміної, найголовніше завдання – дозволити продавати довгобуди під розбирання без земельних ділянок. Як наголошується, ст.3 закону «Про особливості приватизації об'єктів незавершеного будівництва» встановила імперативну норму про продаж об'єктів незавершеного будівництва на аукціонах разом із земельними ділянками, на яких розташовані такі об'єкти. На приватизацію не йдуть тільки заборонені ділянки. У результаті дана норма істотно знизила попит на довгобуди.

«Якщо в 2006 ФДМ продав 201 об'єкт незавершеного будівництва (всі об'єкти були реалізовані без земельних ділянок), то за вісім років, з 2007 року, коли норма з'явилася в законі про бюджет, до 2014 включно – загалом 185 об'єктів», – зазначила Сьоміна.

У той же час, в 2014 році ОНБ було продано всього 11, а в 2013 – 18, процес приватизації навіть запропонованих об'єктів у нинішніх законодавчих умовах може розтягнутися років на 30-35. Середній вік таких об'єктів 15-20 років.

Також ФДМУ пропонує переглянути перелік документів для проведення державної реєстрації права власності на об'єкт незавершеного будівництва. Це повинно спростити процедуру держреєстрації об'єктів, що підлягають приватизації, і дасть можливість залучити до приватизації об'єкти, право власності на які не могло бути зареєстровано у зв'язку з відсутністю необхідних документів. 

Відповідний законопроект про спрощення процедури продажу довгобудів напередодні передано для розгляду у Верховну Раду.

ІАП «Столична нерухомість»

Зворотній зв`язок

Відгуки та пропозиції: feedback@blagovist.ua
Комерційні пропозиції: reklama@blagovist.ua
Прес-служба: press@blagovist.ua
Редактор сайту: webeditor@blagovist.ua
Інформаційно-довідкова служба та перевірка повноважень консультантів: