Інвестиції в нерухомість Києва: перспективи та ризики у 2024 році

Столичний ринок нерухомості активно відновлюється, все більше девелоперів завершують будівництво розпочатих об'єктів та планують нові проекти. Проте, зараз ще зарано говорити про повернення до показників 2021 року, адже від того часу інвестиції у столичну нерухомість знизились на 90%. За час повномасштабної війни також змінились пріоритети інвесторів, а безпековий фактор став чи не головним чинником для прийняття рішень.

Найбільше ці зміни помітні у категорії житлової нерухомості. У 2021 році понад 70% угод були інвестиційними, тобто житло купували для перепродажу чи здачі в оренду. Зараз частка таких угод коливається на рівні 15-20%, адже потенційні інвестори виявляють обережність через ракетні атаки та події на фронті. Більшість покупців шукають житло для себе. А зважаючи на здорожчання будматеріалів, особливо популярними є квартири з ремонтом, куди можна одразу переїхати. Саме такі об'єкти вважаються найбільш ліквідними.

Тренди нерухомості Києва: що змінилось за час повномасштабної війни?

Столичний ринок нерухомості поступово виходить із кризи 2022 року та змінюється, тому інвесторам варто обережніше підходити до вибору об'єктів. До прикладу, комерційні площі в ТРЦ, які раніше вважались надзвичайно перспективними, сьогодні втратили актуальність. Особливо в Києві, де є перенасичення ринку торгово-розважальними об'єктами. Офісні приміщення також втрачають інвестиційну привабливість. Протягом останніх двох років багато компаній перейшли на дистанційну роботу, звільнивши орендовані площі.

Найбільш ліквідними у 2024 році вважаються промислові та логістичні об'єкти. Україну чекає етап відновлення та відбудови, тому зростатиме попит на будівельні матеріали, які вже зараз дорожчають через дефіцит. Відповідно, потрібно збільшувати виробничі площі та налагоджувати логістичні шляхи. Ще одним трендом нерухомості Києва є просторі квартири "під ключ". За останні два роки значно зросла кількість людей, які хочуть купити житло, готове до заселення. Завдяки державним програмам єВідновлення та єОселя, зростатиме попит та інвестиційна привабливість житлової нерухомості. 

Які існують ризики інвестицій в нерухомість Києва?

В умовах повномасштабної війни ведення будь-якої діяльності супроводжується ризиками для інвесторів. Проте більшість девелоперів готові взяти ці ризики на себе, гарантуючи вкладникам вчасне завершення будівництва та введення в експлуатацію. Серед основних викликів цього року стало здорожчання вартості будматеріалів та браку кваліфікованих будівельників. Потенційним інвесторам також варто зважати на ряд можливих ризиків. 

Основні ризики інвестицій в нерухомість під час війни:

  • Нестабільна політична та економічна ситуація в державі, що може призвести до раптового зниження вартості;
  • Нестійкий попит, що залежить від подій на фронті, безпекової ситуації в Києві та демографічних показників;
  • Зниження купівельної спроможності громадян через зростання курсу валют, високу інфляцію та проблеми на ринку праці;
  • Ракетні обстріли, які руйнують інфраструктуру та зупиняють будівництво нових об'єктів. 

Поки тривають бойові дії, інвестиції в нерухомість Києва будуть ризикованими. Щоб знизити ризики, експерти радять уважно аналізувати ринок, оцінюючи попит та пропозицію. Інвестору важливо розуміти, як розвиватиметься ринок та чого потребуватимуть потенційні покупці чи орендарі. А якщо вам потрібна допомога експерта з нерухомості, звертайтесь в АН Благовіст. У нас найбільша база житлової та комерційної нерухомості Києва, ми допоможемо знайти перспективний об'єкт для інвестицій.

Куди інвестувати: огляд найпопулярніших категорій 

Найбільший обсяг капіталу у 2024 році очікується в сегменті вторинної нерухомості, завдяки зростанню попиту від внутрішньо переміщених осіб та фінансування державних програм. Люди, які отримують виплати за зруйноване житло у програмі єВідновлення, частіше купують квартири, готові до проживання. Підвищення попиту на вторинному ринку також очікується, завдяки розширенню переліку об'єктів кредитування у програмі єОселя. Починаючи з 2024, позичальники можуть обрати квартиру, віком до 10 років, а також приватний будинок чи таунхаус, віком до 3 років. 

Більшість прогнозів щодо ринку нерухомості Києва свідчать про підвищення вартості комерційних об'єктів. Найбільш перспективними вважаються складські приміщення, значна частина яких знищена ракетними обстрілами. Промисловість працює та потребує площі для зберігання продукції. Тому вкладення коштів у будівництво логістичних об'єктів, дозволить примножити капітал. Торгові приміщення також можна розглядати як інструмент для інвестицій, адже вони матимуть попит від мережевих магазинів, які активно розширюються у різних районах Києва. 

Первинний та вторинний ринок: що безпечніше для інвестора?

Попри складну економічну та безпекову ситуацію в Україні, житлова нерухомість залишається найбільш зрозумілим інструментом для збереження та примноження капіталу. Вкладення коштів у житлові об'єкти первинного ринку вважаються більш ризикованими, але такі угоди дозволяють отримати більші прибутки за короткий період. Тим більше, що у 2024 році прогнозують зростання вартості м2 на 15-20%. Щоб мінімізувати ризики, важливо впевнитись у надійності девелопера. 

Для тих, хто планує здавати житло в оренду та отримувати регулярний дохід, вторинний ринок є перспективнішим та безпечнішим. Починаючи з 2023 року вартість оренди житла в Києві постійно зростає, подекуди досягаючи довоєнних показників. Ця тенденція зберігатиметься, адже столиця має чи не найкращий захист від ракетних атак. Це сприяє поверненню людей, які виїхали навесні 2022 року, та збільшення попиту на оренду житла. Купуючи квартиру для здачі в оренду, зважайте на розвиненість району, якість транспортного сполучення та наявність надійного укриття. Ці фактори стануть визначальними для майбутніх орендарів та потенційних покупців.

 

Зворотній зв`язок

Відгуки та пропозиції: feedback@blagovist.ua
Комерційні пропозиції: reklama@blagovist.ua
Прес-служба: press@blagovist.ua
Редактор сайту: webeditor@blagovist.ua
Інформаційно-довідкова служба та перевірка повноважень консультантів: