Як змінились ціни на нерухомість Києва за останній рік?

Аналізуючи ринок нерухомості Києва чи України загалом, варто розуміти, які фактори на нього впливають. Найперше — це економічна ситуація в країні та події на фронті. Плануючи покупку житла, українці зважають на перебіг бойових дій та успіхи ЗСУ. Важливим фактором є платоспроможність громадян, що залежить від ситуації на ринку праці. Особливо у найбільш платоспроможному секторі — ІТ, де зараз відчувається висока конкуренція та брак робочих місць. 

Пропозиція — один із базових чинників, за яким можна прослідкувати тенденції на ринку нерухомості. Від готовності забудовників завершувати розпочаті проекти та запускати нові залежить поява дефіциту, який спричиняє ріст цін на оренду чи купівлю. Державна підтримка також впливає на ринкову ситуацію. Фінансування державних програм єВідновлення та єОселя підвищують платоспроможність населення та мотивують девелоперів будувати більше.

Актуальні ціни на житлову нерухомість в Києві у 2024 році

Починаючи з середини минулого року вартість нерухомості у більшості регіонів України зростала, досягнувши найбільших показників з кінця 2022. Об'єктивних причин для зниження вартості немає, тому прогнозується зростання цін на житло в межах 15% у гривнях. Станом на березень 2024 середня вартість квартир у новобудовах Києва складає 49400 грн за м². Реальні ціни залежать від району та класу будинку:

  • Економ-клас обійдеться від 39600 грн за м²;
  • Комфорт — 40900 грн;
  • Бізнес-клас від 69700 грн;
  • Преміум від 116000 грн.

Найдешевше житло пропонують у Деснянському районі, там середня вартість м² складає 38000 грн. В новобудовах Дарницького та Солом'янського району ціни дещо вищі — в межах 41000 грн. Найдорожчі квадратні метри традиційно продаються на Печерську, де середня ціна складає 86000 грн. В Шевченківському та Голосіївському районах за м² доведеться заплатити в межах 60000 грн. 

Вторинний ринок нерухомості Києва: огляд цін та прогнози 

За минулий рік значно зріс попит на обладнані квартири з ремонтом, адже більшість покупців шукали житло, куди можна одразу переїхати. Навесні минулого року середня вартість однокімнатної квартири у Києві складала 43000 $. У березні 2024 вартість зросла до 55000 $. Двокімнатні квартири в середньому коштують 75000 $, що на 25% більше ніж тогоріч. Експерти прогнозують, що до кінця 2024 ціни на нерухомість Києва будуть зростати. Але ситуація на вторинному ринку дуже неоднорідна і ми пояснимо чому.

Чому "нова" вторинка краще продається?

Розглядаючи вторинний ринок житлової нерухомості Києва, варто розрізняти два сегменти: старий та новий. До старого відносять панельні будинки, хрущівки та інші об'єкти, віком понад 10 років. У цьому сегменті значного зростання вартості не очікується. Через низький рівень безпеки під час ракетних обстрілів, попит на такі будинки значно знизився після повномасштабного вторгнення. Експерти не бачать ринкових факторів, які б сприяли підвищенню їх вартості у 2024 році. Але існують передумови подальшої стагнації даного сегменту:

  • Обмеження програми єОселя щодо віку житлового фонду;
  • Активна забудова передмістя столиці новими ЖК, що є чудовою альтернативою столичній вторинці;
  • Подорожчання енергоносіїв, що змушує покупців обирати новіші, енергоефективніші будинки з індивідуальним опаленням.

Квартири віком до 10 років називають "новою вторинкою", вони значно популярніші. Більшість із них побудовані за монолітно-каркасною технологією, тому вважаються безпечнішими. Вони мають зручні планування, сучасніший ремонт та краще обладнану прибудинкову територію. А головне — вони підходять для участі у державній програмі єОселя. Зважаючи на ці фактори, очікується, що у 2024 році ціни на нерухомість в Києві в середньому зростуть на 7-10%. 

Якщо ви плануєте придбати житло на вторинному ринку, зверніть увагу на ЖК комфорт-класу та вище, розташовані у районах з розвиненою інфраструктурою. Таке житло вважається найбільш ліквідним, адже не втрачає вартості, легше продається чи здається в оренду. Якщо вам потрібна допомога у купівлі чи продажі житла, звертайтесь до нас. Ми маємо найбільшу базу житлової та комерційної нерухомості столиці, тому допоможемо знайти найкращий варіант. 

Як зміниться вартість оренди нерухомості в Києві у 2024 році?

 Зважаючи на покращення безпекової ситуації у столиці, навесні 2024 спостерігається значне пожвавлення на ринку оренди нерухомості. Експерти фіксують найвищі показники попиту на довготривалу оренду житла від 2022. Зростання попиту у цей період є очікуваним, адже з приходом весни зникли побоювання громадян щодо блекауту та зимування у холодній квартирі. Таке пожвавлення традиційно призводить до росту цін на оренду житла.

Експерти оцінюють ситуацію на ринку як стабільну, з перспективами росту. Зараз середня вартість оренди однокімнатної квартири в столиці складає 12500 грн. У березні 2023 цей показник був нижчим — 9000 грн. За двокімнатну квартиру в столиці в середньому доведеться платити 17000 грн, на противагу 12000 грн минулого року. У Найдешевше житло здають у Деснянському та Святошинському районах, де однокімнатна квартира обійдеться 7000-10000 грн. Найдорожче житло пропонують у Печерському та Шевченківському районах.

Висновки: чого очікувати у 2024 році?

Більшість експертів вважають, що у 2024 році на столичному ринку нерухомості буде пожвавлення попиту та збільшення обсягу продажів житлових об'єктів. Для цього є декілька передумов. Найперше — активність девелоперів, більшість із яких відновили будівництво об'єктів, призупинених напочатку 2022. Вкінці 2023 також фіксувалось відновлення роботи близько 75% відділів продаж найбільших забудовників України.

Другою передумовою є державна підтримка громадян. Восени минулого року почалась видача сертифікатів за програмою єВідновлення. Значна частина цих коштів реалізується у Києві та Київській області, тому очікується збільшення попиту на житлову нерухомість. В програмі єОселя також відбулись позитивні зміни, а саме — розширення переліку об'єктів кредитування. Тепер громадяни можуть отримати кошти на придбання квартири, приватного будинку, котеджу чи таунхаусу.

 

Зворотній зв`язок

Відгуки та пропозиції: feedback@blagovist.ua
Комерційні пропозиції: reklama@blagovist.ua
Прес-служба: press@blagovist.ua
Редактор сайту: webeditor@blagovist.ua
Інформаційно-довідкова служба та перевірка повноважень консультантів: