Життя у Київській області: переваги та недоліки

Починаючи з 2010 року, приміські селища Києва активно розвиваються та забудовуються сучасними житловими комплексами. Близькість до столиці, розвинена інфраструктура та доступна вартість житла робить передмістя серйозним конкурентом спальним районам на околиці Києва. Багато хто з тих, хто шукає недорогу квартиру для покупки чи оренди, розглядає нерухомість у Київській області. Ми розповімо про вартість, перспективні райони і на що звертати увагу, купуючи житло за містом.

Чим приваблює життя на Київщині?

Багато хто пов'язує переїзд до передмістя виключно з бажанням заощадити на купівлі чи оренді житла. Насправді це можливість змінити стиль та темп життя, отримавши масу переваг та нових можливостей.

  • Природа та чисте повітря. Однією з головних переваг Київської області є гарна природа. Тут є все: мальовничі ліси, які щоосені радують достатком грибів, озера та річки, де можна рибалити та купатися. Переїзд за місто дозволять бути ближчими до природи, насолоджуючись тишею та чистим повітрям.
  • Надійні комунікації. Більшість людей, які вирішуються на переїзд, купують квартири у нововведених ЖК, де є індивідуальне опалення та немає проблем із комунікаціями. Вони не стикаються з іржавими трубами, забитим стояком або вимкненням гарячої води під час ремонтних робіт. У більшості нових будинків передбачено індивідуальне опалення, тож мешканці самі визначають початок та кінець опалювального сезону.
  • Розвинена інфраструктура. Завдяки активній забудові інфраструктура Київської області не поступається спальним районом столиці. Міста-супутники мають безліч розваг для дітей та дорослих. Крім цього, більшість ЖК мають закриту територію та розвинену внутрішню інфраструктуру. Перші поверхи будівель використовуються для комерції, там розміщуються кав'ярні, продуктові магазини, спортзали, салони краси та ін. Багато житлових комплексів мають власні дитячі садки та школи.

Але основною перевагою Київської області все ж таки вважається низька вартість житла. Покупців приваблює можливість придбати квартиру в сучасному житловому комплексі із безпечними дитячими майданчиками, закритим паркінгом та облаштованою територією. При цьому коштуватиме вона приблизно вдвічі дешевше, ніж у місті. Вибираючи між хрущовською у Києві та новою квартирою, розташованою 5-10 км за межею міста, багато хто вибирає другий варіант.

Скільки коштує нерухомість у Київській області?

2023 року в заміських районах Києва ввели в експлуатацію більше житлової площі, ніж у столиці. За рік кількість об'єктів, що будуються, збільшилася на 8,5%. Середня вартість квадратного метра також зросла, склавши 32,3 тис. грн. Підвищення цін спостерігається у всіх сегментах житлової нерухомості, включаючи елітну. Подивіться, як змінилася вартість за 2023 рік:

  • Квартири економ-класу за рік подорожчали на 5,3% та в середньому продавалися по 28,3 тис. грн за m²;
  • Комфорт-клас став дорожчим на 5,6% із середньою вартістю 31,6 тис. грн;
  • Нерухомість бізнес-сегменту зросла в ціні на 4,9% і продається за 35,2 тис. грн;
  • Найменше подорожчало елітне житло – на 3,6%. Середня вартість становила 45,7 тис. грн.

Ринок нерухомості на Київщині зараз виглядає більш жвавим, ніж столичний. Більшість нових будинків відноситься до комфорт-класу, тому вони доступні для більшої кількості покупців, включаючи переселенців. Популярність заміських ЖК також пояснюється їхньою участь у програмі доступного житла "єОселя". Лідером із житлової забудови в області залишається Ірпінь, де триває будівництво 39 житлових комплексів. У Софіївській Борщагівці зводять близько 20 нових ЖК, у Бучі – 14.

Перспективні райони для покупки нерухомості у Київській області

Більшість девелоперів, які будують у передмісті столиці, зосереджені на 4 напрямках: Бучанському, Обухівському, Бориспільському та Броварському. Люди, які працюють у Києві, зазвичай купують житло у Вишневому, Вишгороді чи Броварах, адже вони розташовані максимально близько до міста. Вишгород підкуповує майбутніх мешканців зручним розташуванням, безліччю зелених зон та мальовничою набережною Київського моря.

Бровари найбільш самодостатні у плані розвитку соціальної та розважальної інфраструктури. У цьому місті достатньо дитячих садків, лікарень, ТРЦ та інших розважальних закладів. Бориспіль, Ірпінь та Буча розташовані далі від Києва, що позитивно позначається на вартості нерухомості. Тим, хто щодня їздить до Києва, радимо придивитися до Софіївської Борщагівки та Крюківщини, розташованого поряд із Окружною дорогою.

На що звернути увагу, купуючи квартиру у передмісті?

Транспортне сполучення вважається однією з головних проблем передмістя. Муніципальний транспорт зазвичай не доїжджає до селищ, а приміські автобуси дуже переповнені. Автомобілістам діставатися міста теж непросто. Автомобільні дороги перевантажені, тому вранці та ввечері доводиться стояти у пробках. Перед покупкою житла радимо проїхатися від дому до місця роботи, оцінивши, скільки часу це займає.

Сім'ям з дітьми радимо заздалегідь дізнатися про кількість освітніх закладів і чи є місця. Активна забудова передмістя столиці призвела до того, що державні школи та садочки невеликих селищ переповнені. Тому батькам доводиться віддавати дітей у приватні сади чи шукати місця у Києві, що теж непросто. Подумайте про дитяче дозвілля, дізнайтесь про наявність спортивних секцій та гуртків за інтересом.

Більшість угод з нерухомістю у передмісті Києва стосуються новобудов та укладаються на етапі будівництва або після введення в експлуатацію. Щоб мінімізувати ризики такого правочину, радимо ретельно перевірити компанію забудовника, його репутацію та діяльність. Як це зробити ми розповідали у цій статті. Якщо вам потрібна допомога з пошуком ідеальної квартири, звертайтесь до АН Благовісту. Наші телефони: +380 (44) 390-99-99; +380 (50) 469-66-22; +380 (67) 469-66-22.

Зворотній зв`язок

Відгуки та пропозиції: feedback@blagovist.ua
Комерційні пропозиції: reklama@blagovist.ua
Прес-служба: press@blagovist.ua
Редактор сайту: webeditor@blagovist.ua
Інформаційно-довідкова служба та перевірка повноважень консультантів: