Оцінювач нерухомості за свою помилку заплатить понад 36 млн. гривень

Директор ПП «Агенція нерухомості та оцінки «Стандарт» має відшкодувати 36 млн. 99 тис. грн. КП «Дирекції будівництва шляхово-транспортних споруд Києва».

Про це свідчить рішення Святошинського райсуду Києва.

Відзначається, що у 2011 році комунальне підприємство уклало договір з агенцією на проведення незалежної експертної оцінки.

Мова йшла про оцінку двоповерхової адміністративної будівлі управління Київського річкового порту, загальною площею 1 тис. 722 кв. м, яку вирішили знести у зв’язку з будівництвом Подільського моста.

Тому комунальники замовили оцінку будівлі для відшкодування збитків власнику – ПАТ «Київський річковий порт».

Пізніше комунальне підприємство заплатило за знесену будівлю більше78 млн. грн., згідно з висновком оцінювача.

Однак у листопаді 2015 року судова експертиза встановила, що вартість цього майна була тільки 32 млн. грн.

Обвинувачений пояснив, що проводив оцінку в обмежені строки, приблизно за тиждень, і в його практиці це була перша робота.

Звіт щодо вартості будівлі йому запропонувала скласти фізособа-підприємець, ім’я якої в рішенні суду приховано. Ця особа усно повідомила йому вартість будівлі. Відтак обвинувачений керувався цією інформацією.

Крім того, роблячи оцінку будинку, обвинувачений на місцезнаходження об’єкта не виїжджав, а робив дослідження за фото. Договір з комунальними укладав особисто, але потім передав чоловікові, особу якого пригадати не може.

На суді оцінювач повністю визнав свою провину.  

Його засудили до 5 років позбавлення волі із позбавленням обіймати посади, пов’язані із публічними послугами, строком на 3 роки. Водночас суд звільнив його від відбуття покарання з іспитовим терміном на 2 роки.

Також суд задовольнив цивільний позов прокуратури Києва про стягнення з засудженого 36 млн. 99 тис. грн. шкоди, завданої комунальному підприємству.

Зворотній зв`язок

Відгуки та пропозиції: feedback@blagovist.ua
Комерційні пропозиції: reklama@blagovist.ua
Прес-служба: press@blagovist.ua
Редактор сайту: webeditor@blagovist.ua
Інформаційно-довідкова служба та перевірка повноважень консультантів: