Кількість «сірих» новобудов у Києві збільшилася

За період з середини лютого по середину травня поточного року до об'єктів, що мають ознаки самовільного будівництва в Києві, додалося 6 новобудов.

Про це повідомляють аналітики рейтингового агентства «Євро-рейтинг».

Оціночна площа квартир, виставлених на продаж в цих житлових комплексах становить 71 тис. кв. м, ймовірні доходи забудовників – 50 млн. дол. США.

У лютому-травні поточного року роботи на більшості об'єктів, що мають ознаки самовільного будівництва, тривають. Однак, темпи будівельних робіт за такими житловим комплексам, як правило, нижче. Забудовник намагається вирішити два завдання: якомога швидше вигнати 5-ть поверхів (після цього будівельний проект зазвичай не підлягає знесенню) і завершити першу секцію (перший будинок). У другому випадку є позитивний результат, який можна пред'явити потенційним покупцям. Після того, як обидві мети досягнуто, будівництво різко уповільнює темп.

Залучити покупців в об'єкти, терміни введення в експлуатацію яких постійно переносяться, а самі вони є сумнівними з точки зору законності, забудовники намагаються за допомогою більш низьких цін і агресивної реклами. Так за лютий-травень поточного року середня ціна на нерухомість в «сірих будівництвах» знизилася на 6% в доларовому еквіваленті. І зниження це сталося на тлі підвищення ступеня складності об'єктів.

«Щодо нових об'єктів, включених в список житлових комплексів, що мають ознаки самовільного будівництва, дії тут досить різні. Найрадикальніші чиняться проти найбільшого з забудовників: «Ріел». ДАБІ 29.03.2016 р. скасувала декларацію про початок виконання будівельних робіт на об'єкті у зв'язку з недостовірними даними, які були надані замовником будівництва. Ще по трьох об'єктах: ЖК «На Левадній», «Рів'єра» і «Шулявський» направлено листи до відповідних служб з приводу порушення містобудівних норм або незаконного будівництва. За ЖК «Будинок на Будівельників» будь-які дії не робилися. Найскладніше з ЖК «Ідея», який будується на території Києва, але формально розміщений в Київській області. Поки інформації про вжиті заходи міської влади не виявлено», – кажуть аналітики.

На їхню думку, при збереженні існуючих темпів приросту житла, що має ознаки самовільного будівництва, трохи більше, ніж за три роки їх кількість у Києві подвоїться.

ІАП «Столична нерухомість»

Зворотній зв`язок

Відгуки та пропозиції: feedback@blagovist.ua
Комерційні пропозиції: reklama@blagovist.ua
Прес-служба: press@blagovist.ua
Редактор сайту: webeditor@blagovist.ua
Інформаційно-довідкова служба та перевірка повноважень консультантів: