Будувати стало на 15% дорожче

У зв'язку з девальвацією гривні собівартість будівництва в Києві виросла в середньому на 15% до 7 тис. -7 тис. 500 грн. за 1 кв. м. Про це повідомила Ганна Іскіердо, директор компанії «АІММ-ГРУП». Зростання вартості відбулося за рахунок різкого подорожчання будівельних матеріалів, паливно-мастильних матеріалів, вартості забезпечення будівельної ділянки.

«У зв'язку зі збільшенням собівартості виросла і комерційна ціна на житло в новобудовах. При цьому забудовники не підвищують ціни до рівня девальвації гривні, оскільки інакше попит на нерухомість суттєво знизиться. Так якщо курс гривні по відношенню до долара з початку року «ослаб» приблизно на 40%, то ціни на житло в середньому зросли на 20-35%», – говорить експерт.

За її словами, забудовники стримують комерційні ціни за рахунок перегляду використовуваних в будівництві матеріалів, замінюючи їх на більш дешеві. Змінюється підхід до будівництва інфраструктури – деякі необов'язкові об'єкти можуть виключити або замінити на більш дешевий варіант. Більше уваги приділяють проектування.

«Якщо раніше забудовники могли дозволити собі будувати «зайві» квадратні метри, то сьогодні кожен метр – це не тільки подорожчання проекту, а й додаткова комерційна вартість для покупця. Тому забудовникам необхідно працювати з кращими проектними групами, які мають досвід впровадження найсучасніших архітектутрно-планувальних та інженерних рішень у проектуванні житла. Також змінюється підхід до організації будівельного процесу, налагодження логістики. Все більше будівельників переходять на самостійне виконання будівельно-монтажних робіт, відмовляючись від підрядів», – каже архітектор.

Раніше повідомлялось, що вартість будівельних робіт виросла.

Источник: ІАП «Столична нерухомість»

Зворотній зв`язок

Відгуки та пропозиції: feedback@blagovist.ua
Комерційні пропозиції: reklama@blagovist.ua
Прес-служба: press@blagovist.ua
Редактор сайту: webeditor@blagovist.ua
Інформаційно-довідкова служба та перевірка повноважень консультантів: