Великі ТРЦ відкриватися не поспішають

Терміни відкриття більшості торгових центрів, анонсованих на нинішній рік, ймовірно, будуть перенесені. Причиною цьому є вкрай стримане розвиток мережевих рітейлерів. Про це повідомили фахівці компаніі JLL.

Вони відзначили, що переглянули свій прогноз введення торгових площ в Києві в 2015 році і зараз анонсують вихід на ринок 25 тис. кв. м, що майже в три рази менше, ніж в 2014 році, і в 1,7 рази нижче показника кризового 2008 року. Спочатку на цей рік був заявлений вихід 361 тис. 200 кв. м нових торгових площ.

«95% від усього анонсованого раніше введення в 2015 році - це проекти, торгова площа яких становить понад 90 тис. кв. м. Такі великі об'єкти в поточних умовах ринку і низькому попиті з боку рітейлерів вкрай складно заповнити до прийнятного для відкриття рівня. Саме тому всі нову пропозицію, що вже вийшло і ще очікується на ринку - це невеликі ТЦ районного формату, площа яких не перевищує 20 тис. кв. м», - коментує Ганна Чуботіна, керівник відділу торговельних площ компанії JLL (Україна).

За 1-е півріччя в Києві відкрився лише один торговий центр - Будинки Центр (8 тис. кв. м), який почав повноцінно функціонувати в 2-му кварталі 2015 року. За оцінками експертів JLL, у 2-му півріччі в Києві може бути відкрито ще один торговий центр - Новий шлях (17 тис кв м.). В результаті за підсумками року загальний обсяг ринку ТЦ у Києві зросте лише на 3% і складе близько 820 тис. кв. м.

Раніше повідомлялося, що і терміни введення в експлуатацію нових офісних приміщень відкладаються через невисокого попиту на них.
Джерело: ІАП «Столична нерухомість»

Зворотній зв`язок

Відгуки та пропозиції: feedback@blagovist.ua
Комерційні пропозиції: reklama@blagovist.ua
Прес-служба: press@blagovist.ua
Редактор сайту: webeditor@blagovist.ua
Інформаційно-довідкова служба та перевірка повноважень консультантів: