Обсяг інвестицій у ринок нерухомості зростає і це є стимулом для відновлення та розвитку іпотечного кредитування - Олена Бібєрова

В Україні зростають обсяги інвестування у нерухомість. Це стане стимулом для розвитку іпотечного кредитування вже найближчим часом. Про це повідомила Олена Бібєрова, генеральний директор АН «Благовіст» на конференції «Ощадбанку» щодо розвитку кредитування в Україні. Одна із провідних агенцій нерухомості підписала меморандум про співпрацю із «Ощадбанком» і вже найближчим часом пропонуватимуть цікаві кредитні програми для своїх клієнтів.

Головні тенденції на ринку нерхомості у 2021 році

Однією із головних тенденцій, які спостерігають на ринку нерухомості з початку року - є зміна структури попиту. Якщо раніше різниця у структурі попиту на об’єкти в ціновій категорії до 50 тис. долл. та 50-100 тис. долл. була незначною, то на сьогодні попит перемістився в більш дорогій сегмент.

Пояснюється це як якістю пропозиції, оскільки у категорії об’єктів вартістю від 50 тис. долл. переважають квартири у нових будинках, так і в цілому зростанням цін на квадратні метри.

 

недвижимость

Цінова категорія проданих об’єктів нерухомості у Києві у серпні 2020 року.  Данні АН «Благовіст»

недвижимость

Цінова категорія проданих об’єктів нерухомості у Києві у серпні 2021 року. Данні АН «Благовіст»

У Києві зростає якісна пропозиція житлової нерухомості, ринок поповнюється квартирами та нежитловими приміщеннями у нових ЖК і це впливає на загальни витрати на придбання нерухомості.

Якщо у 2020 році капіталізація на ринку нерухомості склала 36 млн. долл., то у серпні 2021 року - 45 млн. долл. Зростання обсягу капіталізації за останній рік у Києві склало 20%.

Пропозиція та попит

Ринок поповнився якісною пропозицією, нерухомістю у житлових комплексах нового формату. Все це збільшило інвестиційну привабливість ринку нерухомості вцілому. Якщо розглядати наявну на сьогоднішній день пропозицію, то майже 70% - це об'єкти у новобудовах. Це так звана вторинна первинка, коли квартири чи комерційні приміщення розміщенні у новобудовах, які вже ввели в експлуатацію і на них оформлено право власності. Більшість такої пропозиції - це придбані раніше з інвестиційною метою об’єкти, які перепродають після добудови будинку, коли вартість квадратного метра зростає.

Інші 30% - квартири у будинках ранньої забудови, на які також є попит через цінову доступність.

Найбільший інтерес спостерігається до квартир та нежитлових приміщень у житлових комплексах всіх районів столиці. Найбільше купують у Дарницькому, Дніпровському, Голосіївському, Шевченківському, Святошинському районах. Покупців цікавить закрита територія, розвинена інфраструктура житлового комплексу та району в цілому, зручне транспортне сполучення.

Найбільший попит на одно- та двохкімнатні квартири площею 40-75 кв. м.

Ціни

З початку 2021 року ціни на нерухомість у Києві зростають. В середньому зростання склало 15-20% і на сьогоднішній день тенденція корекції цін продовжується. Вартість «вирівнялась» до докарантинного періоду ще в першому півріччі і зараз продовжує зростання. Нова пропозиція, яка з’являється на ринку дорожча за наявну на 5-10% в залежності від характеристик нерухомості. Найбільших ріст цін - на квадратні метри у нових будинках.

Ми прогнозуємо і подальшу цінову корекцію через високий попит. У той же час найбільше корекція цін спостерігатиметься знову ж таки на квадратні метри у новобудовах.

Портрет покупця

На сьогоднішній день середній вік покупців складає 25-35 років. За останні декілька років, вікова категорія змінилася, стало більше покупців молодшого віку. Це в основному працівники IT сектора, сфер послуг, топ-менеджмент та власники компаніх різних сфер бізнесу тощо.

Найпопулярніша мета придбання нерухомості - це для власних потреб. Приблизно - 20% від всіх угод - це купівля з метою інвестування коштів (здача в оренду).

Серед покупців спостерігається попит на банківські кредити. Часто при купівлі нерухомості продається наявна нерухомість та додається сума, яка необхідна для придбання іншого об’єкту. В середньому покупцям не вистачає до повного розрахунку від 10 до 20% від бюджету. Покупці готові залучати іпотеку при інвестиванні у ринок нерухомість у більшості випадків, тому наявність банківських продуктів можуть додатково стимулювати розвиток ринку нерухомості.

Прогноз

Ринок нерухомості Києва активно розвивається в якісному плані. Це дозволяє прогнозувати попит на нерухомість у нових будинках. Ціни будуть зростати, проте динаміка не буде вже такою суттєвою, якою була ще декілька місяців тому.

Зворотній зв`язок

Відгуки та пропозиції: feedback@blagovist.ua
Комерційні пропозиції: reklama@blagovist.ua
Прес-служба: press@blagovist.ua
Редактор сайту: webeditor@blagovist.ua
Інформаційно-довідкова служба та перевірка повноважень консультантів: